test
 
img-0463-686

Wedstrijd voorbereiding

Wil je heel graag wedstrijden gaan rijden en zit je niet in de Topgroep? Neem dan contact op met de eitartsinimdanedel.[antispam].@ksvrijnland.nl voor meer informatie en plaatsing.

Bij Kunstschaatsvereniging Rijnland hebben we de zogenaamde Topgroep, zie lesniveau.

Om mee te kunnen doen aan wedstrijden heb je een wedstrijdlicentie, een kür en wedstrijdkleding nodig. Ook is het handig om precies te weten wat er gebeurt op de wedstrijddag zelf.

Een kür moet voldoen aan bepaalde regels, gesteld in de Specifieke Bepalingen Kunstrijden van de KNSB. Hierin staat ook voor welke categorie je mag uitkomen in wedstrijden. Lees dit document goed door en bespreek dit samen met je trainer.

Aan de wedstrijden zijn kosten verbonden:
• Kosten van de begeleiding. Op de wedstrijddag betaal je de begeleidingskosten contant aan de begeleidende trainer. Deze kosten kunnen verschillen per wedstrijd. 
• Kosten van het meedoen aan de wedstrijd. Dit bedrag wordt bepaald door de organiserende vereniging en kan per wedstrijd variëren van €30,- tot €75,-. Dit is afhankelijk van de categorie waar je in uitkomt. Voor elke wedstrijd ontvang je een factuur van KSVR of van de KNSB voor je deelname aan de wedstrijd.

Aan het begin van het seizoen informeert de wedstrijdcommissie de wedstrijdleden over de wedstrijden en de wedstrijdinschrijvingen.

Als de inschrijving voor een wedstrijd van jouw categorie verloopt via de KNSB dan dien je ook het zogenaamd Planned Program in te sturen. Stem het invullen van dit formulier af met de trainer die jouw kür heeft gemaakt. 

Wedstrijdlicentie

Om een wedstrijdlicentie te verkrijgen moet je kunnen inloggen in Mijn KNSB. Zodra er een wedstrijdlicentie moet worden aangeschaft stuurt de wedstrijdcommissie een email met instructie. Hierin staat het KNSB relatienummer, hoe je kunt inloggen en informatie over de aanschaf van de wedstrijdlicentie.

Algemene informatie over de wedstrijdlicentie: Klik hier 
Informatie over de kosten van de wedstrijdlicentie: klik hier

Is de wedstrijdlicentie aangeschaft dan moet je deze printen. Bij testen en wedstrijden ben je verplicht om deze aan de balie bij binnenkomst te laten zien.

Je kür maken en oefenen

Een kür maken begint met de keuze van de muziek. Jij kiest de muziek, in overleg met je trainer. Die weet precies welke muziek geschikt is en hoe lang een kür in jouw categorie mag duren. De muziek van je kür zet je op een audio-cd (.cda). Let op: GEEN .mp3.

Een trainer of choreograaf gaat vervolgens voor jou een kür maken die past bij jouw niveau en jouw wedstrijd categorie. Een kür bestaat uit verschillende schaatselementen: danspassen, verbindingspassen, sprongen en sprongcombinaties.

In overleg met de trainer wordt bepaald wie de kür voor je gaat maken. De afspraken hiervoor moet je zelf maken. De kosten variëren van €25,- per uur tot €50,- per uur, per kür moet worden bepaald in overleg met de betreffende trainer hoeveel lessen er nodig zijn. Tijdens het reguliere schaatsseizoen wordt de kür gemaakt in de lesuren waarop je al schaatst, mits de trainer dan zelf geen les geeft. 1 kürles mag je kosteloos in een andere les doen dan die van jezelf. Dit moet wel van te voren worden aangevraagd via een email aan de ledenadministratie.

Als de kür klaar is, ga je die oefenen tijdens je reguliere schaatslessen. Als je trainer vindt dat je je kür goed genoeg beheerst, ben je klaar om mee te doen aan een wedstrijd. In overleg met de trainer kies je de wedstrijden uit waarvoor je je kunt inschrijven. De trainer overlegt dit met de wedstrijdcommissie. De wedstrijdcommissie stuurt je per email een uitnodiging voor het inschrijven van de wedstrijd.

Wedstrijdkleding

Op de wedstrijddag draag je een wedstrijdpak(je). Verder vragen we je ook om het verengingsvest te dragen zodat herkenbaar is bij welke vereniging je hoort.

De wedstrijddag zelf

Van de wedstrijdcommissie krijg je in de week voor de wedstrijd een mail met daarin de tijdsindeling voor de wedstrijd staat. Zoek de categorie waarin jij schaatst en zorg dat je 1 uur voor aanvang van jouw categorie aanwezig bent.

Neem 2 audio-cd’s met je kür-muziek mee. Schrijf op de cd’s je naam, KSVR, de categorie waarin je rijdt en de lengte van de kür. De cd's lever je meteen als je binnenkomt in bij de balie van de wedstrijdorganisatie.

Neem ook je wedstrijdlicentie mee. Die moet je bij de inschrijfbalie laten zien.

Vervolgens zoek je de trainer op die jou bij de wedstrijd gaat begeleiden. Soms is dat je eigen trainer, het kan ook een trainer zijn waar je geen les van krijgt. Vraag dus vooraf even welke trainer er die dag bij is, bijvoorbeeld aan de wedstrijdcommissie of aan je eigen trainer.

Voor de wedstrijd moet je een warming-up doen, de trainer geeft je aanwijzingen daarvoor.

De trainer zegt wanneer het tijd is om naar de kleedkamer te gaan, je om te kleden en je schaatsen aan te doen. Je ouders mogen mee naar de kleedkamer. Zorg ervoor dat je haar goed vast zit, zet ook alle speldjes goed vast zodat die niet op het ijs kunnen vallen.

Daarna neemt de trainer je mee naar het ijs, je ouders gaan dan op de tribune zitten.

Als jouw categorie aan de beurt is, mag je eerst een paar minuten inrijden. De trainer staat aan de kant en geeft je aanwijzingen.

Na het inrijden wacht je samen met de trainer naast het ijs tot je aan de beurt bent. Dat kan even duren, zorg ervoor dat je warm blijft, bijvoorbeeld met een vestje of dekentje. Zodra je naam wordt omgeroepen ga je het ijs op. Na je kür maak je een mooie buiging naar de jury en het publiek.

Als de wedstrijdorganisatie het goed vindt, mogen clubgenoten een klein cadeautje op het ijs gooien na afloop van een kür. Let erop dat het cadeautje niet uit elkaar valt op het ijs, dat is gevaarlijk.

Check! De belangrijkste zaken:

• je schaatsen en schaatsbeschermers.
• je schaatskleding.
• 2 cd’s met je naam, KSVR, wedstrijdcategorie, duur van de kür.
• je wedstrijdlicentie.
• sportschoenen voor het warmlopen.
• vest en handschoenen voor het inrijden.
• eventueel een dekentje.
• eventueel kleine cadeautjes voor je clubgenoten.
• na de wedstrijd je cd’s weer ophalen bij de balie.

Maar dit is het allerbelangrijkste

Maak er een leuke dag van! Geniet van jouw moment op het ijs. Je hebt bij een wedstrijd voor even de hele baan voor jezelf. Vallen is niet erg, dat hoort bij het schaatsen. Als je valt, sta je gewoon weer op en ga je door met je kür.

Heb je vragen? Neem contact op met eissimmocdjirtsdew.[antispam].@ksvrijnland.nl